Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Από το ΤΙ στο ΓΙΑΤΙ: Οι σκέψεις μου για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024

Αύριο γίνονται στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς πρόκειται για την διαδικασία ανάδειξης του ευρωκοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού της ΕΕ που εκλέγεται από τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία σε παγκόμια κλίμακα, μετά τις εκλογές της Ινδίας (οι οποίες μάλιστα έγιναν πριν λίγες μέρες).

Οι εκλογές αυτές βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Δυστυχώς μια σειρά κοντόφθαλμων πολιτικών, ενδεχομένως και αποτέλεσμα επιρροής από τη δυτική ακτή του Ατλαντικού, έχουν προκαλέσει μια σειρά από τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η μακρά αυτή διαδικασία που ξεκίνησε στα απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οδήγησε στην πιο αναπτυγμένη ίσως κοινωνία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις.

Κοιτάζοντας τις θέσεις των ανθρώπων που δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοιτάζοντας τις ίδιες τις συνθήκες, καταλαβαίνει κανείς πως η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη για μια όλο και βαθύτερη ένωση, που ξεκίνησε οικονομική ώστε τελικά να γίνει πολιτική. Πολύ απλά διότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα νόμισμα - όπως το Ευρώ - που φιλοδοξεί να παίξει παγκόσμιο ρόλο δίχως μια ισχυρή πολιτική εξουσία να το στηρίζει.

Αν κοιτάξουμε τι έγινε αμέσως μετά την υιοθέτηση του Ευρώ από τον 'σκληρό πυρήνα' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μείνουμε άναυδοι:

  1. Ξέσπασε ο β' πόλεμος του κόλπου, δηλαδή η Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, με έναν τεράστιο διπλωματικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας,
  2. Η Μεγάλη Βετανία άρχισε να δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα, άνευ προφανούς λόγου και αιτίας, οδηγώντας τελικά στο Brexit του 2016,
  3. Στη "διεύρυνση" του 2004, μπήκαν 10 νέα μέλη, τα 8 εκ των οποίων ήταν πρώην χώρες του "ανατολικού" μπλοκ, μαριονέτες των ΗΠΑ,
  4. Ξεκίνησε ένας 'πόλεμος επιρροής' με τη Ρωσία, οδηγώντας σε δυο πολέμους: Το 2008 στη Γεωργία και από το 2014 στην Ουκρανία (με τη μεγάλη κλιμάκωση το 2022). Μην ξεχνάμε επίσης πως ο διαρκής πόλεμος Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν δεν είναι καθόλοθ άσχετος από αυτήν την κατάσταση, αφού σχετίζεται άμεσα με τη ρωσική επιρροή σε εκείνη την περιοχή,
  5. Ομοίως ξέσπασε η λεγόμενη 'αραβική άνοιξη', η οποία τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν καθόλου των λαών αλλά μάλλον των αποικιοκρατών, αφού τελικά οδήγησε σε υπερδεκαπενταετείς πολέμους στη Λιβύη και τη Συρία, με αδιανόητο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.
Όλες αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις τελικά οδήγησαν στην εφαρμογή του παλιού αλλά πολύ αποτελεσματικού "διαίρει και βασίλευε" από τη μεριά των ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν κάποιος δει το ΑΕΠ / κάτοικο της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια μένει άναυδος. Η Αμερική αναπτύσσεται ραγδαία ενώ η Ευρώπη βασανίζεται από στασιμότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι απλά στην Ευρώπη εφαρμόζουμε λανθασμένες πολιτικές και δεν έχουμε το θάρρος να διεκδικήσουμε την πολιτική αυτονομία μας. 

Τραγική ειρωνία είναι πως εν τέλει η παραπάνω κατάσταση είναι πολύ αρνητική και για τις ίδιες τις ΗΠΑ καθώς, όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες, ένας αυτόνομος αλλά ισχυρός σύμμαχος - όπως θα μπορούσε να είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδιακή Ένωση - θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος από μια ομάδα αποδυναμωμένων μαριονετών, που δυστυχώς είναι αυτό στο οποίο οδηγείται η ΕΕ.

Θέλω λοιπόν με απόλυτα σαφή τρόπο πως σήμερα ένας προοδευτικός Ευρωπαίος πολίτης, ένας αληθινός δημοκράτης, δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδιακής Ένωσης, πάνω σε μια μεγάλη λαϊκή, δημοκρατική συμφωνία για τη δημιουργία μιας υπερδύναμης ειρήνης, ισότητας, δικαιοσύνης και ανάπτυξης, έναν φάρο ανθρωπισμού που τόσο πολύ έχει ανάγκη η παγκόσμια σκηνή σήμερα (και που είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να κάνουμε με το κίνημα "Μαζί για την Ευρώπη").

Με βάση την παραπάνω θέση, η επιλογή που μπορεί να κάνει ένας σκεπτόμενος και προοδευτικός πολίτης στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής δεν είναι άλλη από το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ, το οποίο σημειωτέον στηρίζει και το Βολτ Ελλάδας, ένα από τα λίγα κόμματα που μιλάει ανοιχτά και δίχως περιστροφές για την αναγκαιότητα της εξέλιξης της ΕΕ σε μια δημοκρατική Ομοσπονδία.




Εννοείται πως δεν συμφωνώ σε όλα με τον ΚΟΣΜΟ, όπως δεν συμφωνώ σε όλα ούτε με το Βολτ. Νιώθω όμως πραγματική απογοήτευση παρακολουθώντας τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη), που προσέρχονται στις ευρωπαϊκές εκλογές δίχως καν να συζητούν για την Ευρώπη (πέρα από στείρα, στην ουσία απολίτικα συνθήματα).

υγ1. Θέλω να κλείσω την τοποθέτηση αυτή εκφράζοντας τη θέση ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να τιμωρήσει παραδειγματικά τα δυο μιζοκόμματα, τη λεγόμενη "Νέα Δημοκρατία" και το λεγόμενο "ΠαΣοΚ", καθώς για σχεδόν 35 χρόνια διαχειρίστηκαν πολύ περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!), που εισέρευσαν στη χώρα ως κοινοτικές ενισχύσεις και ως δανεισμός, με αποτέλεσμα τελικά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, το πιο ενεργό τμήμα του πληθυσμού, να αναγκαστεί να μεταναστεύσει, η χώρα να στερείται στοιχειωδών ευρωπαϊκών υποδομών (όπως αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο στο έγκλημα των Τεμπών) και να έχει καταστεί σήμερα, εν έτει 2024, μια από τις φτωχότερες χώρες της ένωσης. 

Είναι μια μεγάλη ντροπή, υπάρχουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες οι οποίες έχουν ξεκάθαρα ονοματεπώνυμα. Αν νομίζουν οι υπεύθυνοι πως την έχουν γλυτώσει, να ξέρουν πως κάνουν λάθος. Διότι κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός θα σταθεί γερά στα πόδια του, θα απαιτήσει να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και να διερευνηθεί όχι μόνο το "έσχες" αλλά και το "πόθεν". 

Τέλος, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε, εφόσον είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, πως γίνεται δυο "κόμματα", δηλαδή δυο μη κερδοσκοπικά σωματεία, να χρηματοδοτήθηκαν σχεδόν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τις τράπεζες και πως γίνεται εκείνοι που "ενέκριναν" αυτές τις "χρηματοδοτήσεις" να μην έχουν ακόμα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου.

Για να περάσουμε από τους κοτζαμπάσηδες στη δημοκρατία, χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδιακή Ένωση. Στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε ΚΟΣΜΟΣ, ελπίζοντας πως έτσι θα πάμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση αυτού του οράματος.

υγ2. Στις ευρωπαϊκές αυτές εκλογές στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά χρήση της λεγόμενης επιστολικής ψήφου. Η μορφή αυτή είναι εξ' ορισμού ευάλωτη σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, πολύ απλά διότι στερείται μυστικότητας (δεν υπάρχει παραβάν). Είναι ενδεικτικό πως η μορφή αυτή «ψηφοφορίας» υιοθετήθηκε υποτίθεται για την ομογένεια, όμως τελικά το 80% εκείνων που την χρησιμοποιούν είναι εκλογείς εντός της χώρας. Να ξέρουμε καλά πως αν χρησιμοποιηθεί η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές, θα είναι η ταφόπλακα της δημοκρατίας στην Ελλάδα: Όποιος έχει το μεγαλύτερο budget θα κερδίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...