Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Ζούμε στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Το έχουμε συνειδητοποιήσει;

Βλέποντας σήμερα το http://europa.eu/abc/keyfigures/index_en.htm πληροφορήθηκα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το υψηλότερο Α.Ε.Π. στον κόσμο, από το 2004 και μετά. Ακούγεται "λογιστική" πληροφορία, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια συγκλονιστική είδηση που ανατρέπει την παγκόσμια ισοροπία: Η Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο. Απομένει σε όλους εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, να το συνειδητοποιήσουμε.


Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;


Σημαίνει πρώτα απ'όλα ότι πρέπει να αλλάξει η άποψή μας για το "εγχώριο". Το να πουλά τα προϊόντα της μια ελληνική επιχείρηση στη Γερμανία, δεν πρόκειται για "εξαγωγή". Με άλλα λόγια οι έλληνες, μαζί με όλους τους ευρωπαίους, έχουμε μια εγχώρια αγορά 500.000.000 να απευθυνθούμε, στην οποία μάλιστα υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και θεσμικό πλαίσιο. Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν το κάνουμε μετά μανίας.


Ο ρόλος των ελίτ.


Αναλύοντας τα πράγματα γίνεται σχετικά άμεσα προφανές πως σε κάθε χώρα από τις 27 υπάρχει μια ελίτ την οποία βολεύει η παρούσα κατάσταση. Επί παραδείγματι, τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ελληνικά νοσοκομεία, οι άθλιοι αυτοί έμποροι του φόβου του θανάτου, θα αντισταθούν μέχρι θανάτου στην πανευρωπαϊκή ενοποίηση του συστήματος υγείας. Παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να βρει κανείς σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας στα 27 κράτη μέλη.



Ενιαία κρατική οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!



Δεν χωρά καμία αμφιβολία: η πραγμάτωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την υλοποίηση μιας ενιαίας κρατικής οντότητας μόνο καλό έχει να κάνει στους ευρωπαίους, μα και στον κόσμο ολόκληρο. Προσωπικά δεν θα είχα απολύτως κανένα πρόβλημα να έχω Ισπανό Πρωθυπουργό, Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Τσέχο Υπουργό Άμυνας κ.ο.κ. Αντίθετα έχω μεγάλο πρόβλημα να καταδικάζουμε 27 λαούς να διοικούνται από πολιτικό προσωπικό κατώτερο των περιστάσεων. Ακόμα χειρότερα, με ενοχλεί πάρα πολύ να δίνουμε το προνόμιο του "διαίρει και βασίλευε" στους φίλους μας από την άλλη μεριά του Ατλαντικού που εξακολουθούν να βλέπουν ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ως προτεκτοράτα τους.

Το ζήτημα της γλώσσας, του πολιτισμού και της εθνικής ταυτότητας.

Ο εθνικισμός είναι βούτυρο στο ψωμί της συντήρησης και της ολιγαρχίας. Οι ευρωπαίοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ισχυρότερη Δημοκρατία του κόσμου, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

1 σχόλιο:

Socrates είπε...

Έφυγα από την Ελλάδα πριν έναν μήνα με σκοπό να ζήσω στη Γερμανία. Δημήτρη, πράγματι ζούμε στο καλύτερο κράτος του κόσμου. Δεν νιώθω ότι είμαι πρόσφυγας ή μετανάστης καθόλου. Νιώθω σαν να είμαι σε μια κοινή πατρίδα με όλους τους ανθρώπους εδώ και ότι το σπίτι μου στην Ελλάδα είναι απλώς λίγο μακριά. Εδώ οι Γερμανοί μας συμπεριφέρονται ευγενέστατα και δεν υπάρχουν διαφορές ή διακρίσεις. Υπάρχει ισοπολιτεία και ισονομία.
Και σκέφτομαι ρε Δημήτρη, δεν θα ήταν πολύ καλό έστω για λίγο να είχαμε και στη χώρα μας μια δανεική γερμανική κυβέρνηση μαζί με τους δημόσιους λειτουργούς της; Οι άνθρωποι από μόνοι τους δεν θα έκλεβαν ούτε λεπτό από τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Βέβαια, κάποια στιγμή θα χωνόταν μέσα και κάποιος Έλληνας και ύστερα... καπούτ!
Η Ε.Ε. είναι η καλύτερη και η ομορφότερη χώρα στο κράτος. Μια ένωση διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών, εθίμων, παραδόσεων, οικονομιών και πόσων άλλων δυναμικών στοιχείων σε μια δημοκρατία. Και μόνο που το σκέφτομαι είμαι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος πολίτης.
Κάποιοι αντιτάσσονται σε αυτό και μου λένε ότι η Ευρώπη δημιουργήθηκε με σκοπό το κεφάλαιο και την επιρροή εξουσίας. Έστω και έτσι. Από που ξεκινήσαμε όμως και που είμαστε! Οι λαοί αλλιώς το νιώθουν αυτό. Η Ευρώπη για τους πολίτες της έχει κυρίως κέρδος να του προσφέρει. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν αυτό που γράφεις εδώ Δημήτρη: "Ζούμε στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου".
Από την άλλη ένας Γερμανός που θα ταξιδεύει στην Ελλάδα για να κατοικήσει και να εργαστεί αναπόφευκτα θα πρέπει να παθαίνει ένα συγκλονιστικό και δυνατό σοκ. Η Ευρώπη δεν είναι παντού η ίδια! Δεν λέω, θα βρει μετά από καιρό και τα καλά στοιχεία της χώρας μας και θα την αγαπήσει, αφού προσαρμοστεί βέβαια. Σίγουρα, όμως, είναι ανάγκη να σοβαρευτούμε ως Ελληνικό κράτος και να προσπαθήσουμε να έρθουμε πιο κοντά στις βασικές έννοιες της Ευρώπης, έτσι όπως πάνε να τις ορίσουν τώρα πια όχι οι οικονομίες αλλά και οι συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών. Είναι εκείνες που η χώρα μας δημιούργησε πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια: Δημοκρατία, ισονομία, ισοπολιτεία, ελευθερία στον διάλογο, σεβασμός στον συνάνθρωπο και τόσα άλλα.
Αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιήσουν που ζούμε, όπως το θέτεις Δημήτρη, τότε ούτε ΝΑΤΟ θα έχουμε ανάγκη ούτε οι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο θα περνούν αψήφιστα από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Είμαστε τυχεροί σήμερα που έχουμε γεννηθεί Ευρωπαίοι πολίτες.

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...